divendres, 6 de novembre del 2015

EXERCICI DE SELECTIVITAT

A continuació, podem veure un interesant exercici de selectivitat de 2006 amb les seves respectives solucions. En aquest exercici s'observa un dels primers temes treballats a segon de batxillerat : els sistemes de relacions causals.
Aquesta contribució ens pot ajudar a preparar-nos per la selectivitat!!


EXERCICI 3B PAAU 2006

[ 2 punts ]
Llegiu els següents paràgrafs extrets i adaptats de l’“Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya” (CADS, 2005) i responeu a les preguntes que segueixen. Un altre dels processos de retroacció més importants del clima és la dependència del contingut màxim de vapor d’aigua de l'atmosfera respecte a la temperatura. Així, a mesura que la temperatura augmenta, la quantitat de vapor d’aigua de l’aire saturat és més gran. En aquest sentit, cal tenir present que el vapor d’aigua és el principal gas amb efecte hivernacle, i, per tant, l’augment del vapor d’aigua a l’atmosfera fa créixer la seva capacitat de captació d’energia terrestre. D’acord amb les relacions que ens proporciona la termodinàmica, un canvi de temperatura d’uns tres graus porta associat un canvi d’un 20% en la pressió de vapor de saturació. No obstant això, s’observa que la humitat relativa de l’atmosfera a les latituds mitjanes i altes (més de 35- 40o) tendeix a romandre constant encara que l’aire experimenti grans variacions estacionals.


1. a) El gràfic adjunt mostra la relació entre temperatura i humitat comentada en el text. A quin tipus d’humitat (relativa o absoluta) es refereix l’eix d’ordenades? En què es distingeixen?

La humitat absoluta és la quantitat total d’aigua en estat de vapor que conté l’aire a una temperatura determinada. La humitat relativa és la proporció d’humitat que conté l’aire respecte al màxim que pot contenir a la mateixa temperatura. Les unitats de mesura són de massa d’aigua per unitat de volum d’aire (g m-3, kg m-3) i adimensionals (percentatge % o tant per u) respectivament.


b) Suposant que no hi ha limitació de disponibilitat d’aigua, en quina estació de l’any la humitat absoluta és major?

La humitat absoluta serà major a l’estiu, ja que a major temperatura, l’aire pot contenir més vapor d’aigua.

2. a) Relacioneu els processos que segueixen mitjançant fletxes amb signes + o – que il·lustrin la relació que s’exposa en el text. Indiqueu de quin tipus de retroacció es tracta (positiva o negativa).

Temperatura          +               Humitat atmosfèrica absoluta

              +                                              +

Efecte hivernacle         +        Captació d’energia terrestre

- Es tracta d’una relació de retroacció positiva

b) Sabent que l’augment de la humitat absoluta incrementa l’efecte hivernacle, on creieu que es notarà més l’augment d’aquest efecte hivernacle, en les zones tropicals (temperatura mitjana superior a 20o C) o en les zones temperades i polars (temperatura mitjana inferior a 20o C) Justifiqueu-ho a partir del gràfic, on s’observa un canvi de pendent d’aproximadament 20o C

- En les zones tropicals: com que el pendent de la corba és més gran a temperatures superiors als 20ºC, la humitat absoluta augmentarà més pel mateix increment de temperatura, i en conseqüència l’efecte hivernacle serà més accentuat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada