divendres, 30 d’octubre del 2015

El lloc més sec del planeta, florit

Cóm és possible que el lloc més sec del planeta estigui completament florit?

En realitat és un fenomen bastant habitual, però segons els experts el d'aquest any és el més espectacular de les últimes dues dècades. Té el seu origen a l'alteració del patró de les pluges produit pel fenomen del "Niño". Així que, efectivament, aquest any ha caigut molta pluja a un desert, on pràcticament mai hi ha precipitacions.
I això ha permès la germinació dels bancs de llavors naturals que es troben en estat latent al sud del desert, creant un tapís d'intensos colors



Formigues com a pesticides

Un estudi del departament de biociències de la Universidad de Aarhus portat a terme pel científic  Joachim Offenberg explica que les formigues de teixidores utilitzades durant molt de temps al Vietnam per conrear anacards és un bon mètode per reduir l'ús de pesticides en els camps, ja que aquest animal fan millorar les collites amb freqüència i no resulten perjudicials per la plantació.


 

Per llegir l'article sencer aneu a: http://www.investigacionyciencia.es/noticias/hormigas-que-combaten-las-plagas-13522


Laia, el primat català

El lloc que actualment ocupa el major dipòsit controlat d'escombraries de Catalunya, Can Mata, a Els Hostalets de Pierola, acollia fa 11,6 milions d'anys un bosc tropical humit amb una gran diversitat d'animals. Un d'ells, realment singular, era un primat de dimensions reduïdes (80 centímetres i entre 4 i 5 quilos de pes) i petit cervell (70 centímetres cúbics) que s'alimentava de fruits i deambulava pels arbres d'una manera curiosa, emprant les mans per penjar-se i els peus per caminar per les grans branques.

El primat es diu Laia o Pliobates Cataloniae, segons els noms comú i científic proposats pels seus descobridors, i està destinat a ocupar un lloc destacat en l'arbre de l'evolució dels hominoïdeus, la família de primats sense cua entre els representants dels es compten actualment els homínids (humans, goril·les, ximpanzés, orangutans) i els hilobàtids (gibons, siamangs). No és un avantpassat comú de tots dos, però sí se situa molt a prop del ancestre i ens pot donar pistes per saber com era.



NOVA ESPÈCIE D'ESCARABAT

Un grup de cientiífics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha descobert una nova espècie d'escarabat que es troba en el parc natural dels Ports.

L'escarabat que rep el nom de Laemostenus partsensis, va ser comparat amb altres espècies del mateix gènere localitzats en zones geogràfiques properes i s'ha arribat a diferenciar en la forma del cap i el pronot, un cos més allargat i xafat, a més d'una morfologia genital masculina diferenciada.

Per veure l'article:  http://www.naciodigital.cat/noticia/96786/descobreixen/nova/especie/escarabat/al/parc/natural/dels/ports


Parc natural dels Ports.

Hunza Valley Earthquake

El passat 26 d'octubre va haver-hi un gran terratrèmol de magnitud 8.1 a l'escala de Richter a Pakistan i altres regions properes. Només al Pakistan han mort 58 persones en diferents efectes causats pel terratrèmol. El terratrèmol també va provocar un lliscament a la vall d'Hunza, que va ser captat per una càmera. 

Aquí hi teniu l'enllaç del vídeo per poder veure l'allau


dijous, 29 d’octubre del 2015

Oxigen al cometa 67P Churyumov Gerasimenko


La sonda Rosetta ha aconseguit detectar oxigen molecular (O2) en el núvol de gasos que envolta el nucli del cometa 67P Churyumov Gerasimenko, el que suposa la primera observació directa d'aquest element a la coma d'un cometa. La troballa, que es publica avui a la revista Nature, té importants implicacions en la comprensió dels processos químics que regnaven en els llunyans temps de formació del nostre Sistema Solar.

Prop del 95% dels materials de què es componen les cues de la majoria dels estels (comes) són aigua i monòxid i diòxid de carboni. El 5% restant està format per una gran varietat d'altres molècules, entre les que s'inclouen compostos orgànics com els hidrocarburs. No obstant això, mai fins ara s'havia aconseguit identificar oxigen molecular (O2) en un cometa, i això malgrat que aquest element sí que ha estat ja trobat en altres cossos gelats del Sistema Solar, com per exemple en diverses llunes de Júpiter i Saturn.


TERRATRÈMOL AL GOLF DE ROSES

Segons l'Institut Geogràfic Nacional, el sisme s'ha produit el dijous 29 d'octubre a la 1:37 hores de la matinada. L'epicentre ha estat localitzat a la badia de Roses, a uns sis quilòmetres de profunditat i molt aprop de Sant Pere Pescador. El sisme s'ha sentit desde Blanes fins a Perpinya.

El terratèmol ha estat de 4,1 a l'escala de Richtert per tant un dels més forts que s'ha produït a la zona en els darrers anys, provocan que un centenar de persones truquessin al numero d'emergències.

A més, el sisme crea alarma a Barcelona on es podria provocar una replica del terratrèmol

Per veure la notícia:. http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/terratremol-graus-girona-crea-alarma-barcelona-4627448


Estrella Cervantes

Mu Arae és un sistema planetari a 48 anys llum del nostre sistema solar. Orbiten quatre planetes (mu arae b, mu arae c, mu arae d, mu arae d) al voltant de l'estrella Mu Arae, molt semblant al nostre Sol.
La Unió Astronòmica Universal va decidir posar-li nom aquest sistema amb l'ajuda dels països donant la seva proposta de noms per a l'Estrella i els seus planetes per tal que els ciutadans votem la proposta que més ens agrada.
El projecte va començar fa quasi un any i la proposta del nostre país ha sigut presentada pel Planetari de Pamplona amb el suport de la Societat Espanyola d'Astronomia i l'Institut Cervantes per nomenar l'Estrella i els seus exoplanetes amb el nom de Cervantes i dels principals personatges de la novel·la.


Per votar aquesta proposta i tenir més informació entra aquí:
http://nameexoworlds.iau.org/



dijous, 22 d’octubre del 2015

Una nova vista de Plutó



Les imatges i les dades recollides per l'sonda New Horizons han descobert un món fascinant i sorprenent. Planes, depressions i pics se succeeixen per la superfície d'aquest cos celeste, que el 2006 va passar a formar part d'una nova categoria, la de planetes nans. Els científics creuen que ha estat esculpit per processos geològics que s'han desenvolupat durant molt de temps i que fins i tot segueixen actius en l'actualitat. És una de les conclusions del primer estudi científic publicat amb dades de la sonda, que arriba tres mesos després que New Horizons es situés a només 13.691 quilòmetres del centre de Plutó (una aproximació que la NASA va definir com històrica). Es publica a la prestigiosa revista Science i el signen conjuntament ni més ni menys que 151 investigadors, una xifra inusualment alta que mostra la gran quantitat de científics involucrats en l'anàlisi del planeta nan més famós. Els investigadors han trobat una gran varietat de cràters que suggereixen que l'erosió i altres processos geològics han esculpit en diverses ocasions la seva superfície al llarg de centenars de milions d'anys, tot i que encara desconeixen quines fonts d'energia van alimentar aquests processos, que probablement segueixen actius ahora.Asimismo, s'han detectat àrees que presenten diferents brillantors i zones modelades per unes estructures que comparen amb les glaceres que tenim a la Terra.

L'ERUPCIÓ QUE VA CAMBIAR ISLÀNDIA PER SEMPRE

Actualment les cendres volcàniques de la gran erupció del volcà l'Eyjafjalla al 2010 continuen deixant en terra ferma a la gran mayoria d'avions d'Europa. Però, fa 227 anys una erupció encara més devastadora va acabar amb una quinta part de la població d'Islàndia.

Més de 10.000 persones van morir els anys següents com a resultat de l'erupció del volcà Laki que va ser la pitjor catàstrofe succeïda a l'història d'Islàndia.

 Els efectes d'aquesta erupció es van fer notar a tot l'hemisferi Nord, va tenir greus conseqüències medioambientals a més de cobrar-se vides humanes.

Article: http://www.bbc.com/mundo/internacional/2010/04/100416_islandia_volcan_cambios_erupcion_pl.shtml


 

divendres, 16 d’octubre del 2015

L'ANTÀRTIDA TAMBÉ ES FON

El sud de la península Antàrtica, fins ara estable, es desgela de forma accelerada.
Per primera vegada, desde la fi de l'última glaciació, l'Antàrtida perd més del que guanya, l'acció humana està darere. "Aquests canvis no es deuen a un augment de les temperatures, sino a una alteració en la dinàmica de les glaceres". Aquí, l'impacte de l'escalfament global encara que real és indirecte.

Referències i més info:
http://cat.elpais.com/cat/2015/05/23/internacional/1432373251_539656.html


UN FÒSSIL TROBAT A CONCA MOSTRA L'EVOLUCIÓ DEL PÈL ALS MAMIFERS

Un grup de inventigadors ha trobat al jaciment de Las Hoyasun mamífer de 125 milions d'anys tan ben conservat que encara manté la seva melena, espines i altres teixits tous que ajuden a explicar com va sogir el pèl entre els mamífers.

La criatura l'han bautitzat com a Spinolestes xenarthrosus. Es podria comparar amb algun dels actuals rosegadors de tamany mitjà, tot i que és en realitat inclasificable. No és el mamífer més antic, però el seu nivell de detall és molt rar que deixin registre al fòssil. La importància d'aquesta troballa és tal que s'han pogut analitzar el nucli, les parets i la cutícula dels pèls.






ALLIBERACIÓ DE GASOS A L'ESPAI

La NASA ha difós un nou vídeo divulgatiu sobre els experiments que relitzen els tripulants de l'Estació Espacial a gravetat 0. En aquest  cas, l'austronauta Scott Kelly allibera una bola d'aigua i inserta diferents colorants i una pastilla efervescent per veure com es dissol i com desprèn gasos a l'aire.




divendres, 9 d’octubre del 2015

Gaia: És viva la Terra?


Gaia és la hipòtesis de James Lovelock sobre el comportament orgànic de la Terra.
La primera formulació deia que el conjunt de tots els organismes vius del planeta poden ser considerats com una entitat vivent amb propietats emergents. La hipòtesis té el seu origen a partir de veure el nostre planeta des de l'espai i en la investigació de les atmosferes d'altres planetes com Mart i Venus. Amb aquestes investigacions es va concloure que no són reaccions químiques les que creen l'atmosfera, sinó que l'agent manipulador és la vida.

Anys després Lovelock es va basar en tres fets per tal de justificar la seva hipòtesis:

1-La poca variació del clima des de l'aparició de la vida.
2-La composició de l'atmosfera terrestre.
3-La climatologia i la química terrestre en uns límits acceptables.

Lovelock va redefinir la seva hipòtesis dient que Gaia constitueix un sistema cibernètic autoajustat que s'encarrega de mantenir el planeta en unes condicions acceptables per la vida.
Aquesta hipòtesis contrasta amb les posicions clàssiques que diuen que la vida i les condicions planetàries evolucionen per separat i que la vida simplement s'adapta al medi on es troba. 
Això va portar a enfrontaments que finalment van acabar assenyalant que Gaia no fa un control conscient. Seria la suma del comportament i del metabolisme dels organismes la que fa canviar el medi de la superfície terrestre.
La hipòtesis Gaia ha iniciat una nova manera de veure la vida sobre la terra.

dimarts, 6 d’octubre del 2015

PLUGES TORRENCIALS A LA COSTA BLAVA

Les pluges de la nit del dia 3 d'octubre al sud de França, han deixat, de moment, 20 morts, 2 desapareguts i nombrosos danys materials.

Si bé la regió estaba en alerta taronja per la intensitat de les tempestes, les pluges del dissabte per la nit van sorprendre per la seva intensitat i per produir-se de manera tan localitzada: es van concentrar en unes poques hores i en un radi de no més de 30 km, provocant així el desbordament dels rius de la regió.

En total la zona va rebre en dos dies l'equivalent en pluges a la mitjana d'un mes d'octubre habitual, el que suposa el 10% de les precipitacions anuals.



dijous, 1 d’octubre del 2015

LA NOSTRA PETJADA



Documental de lliure distribució elaborat per Yann Arthus-Bertrand, que convida a reflexionar sobre la petjada humana a la terra.

TERRATRÈMOLS A MÈXIC I A LA COSTA BRAVA

Dos terratrèmols van afectar Mèxic a la matinada del 29 de septembre, fet que va activar l'alerta sísmica a Mèxic. Els sismes de 4,8 i 5,5 a l'escala de Richter, gairebé van ser imperceptibles per la població. No hi van haver víctimes ni danys materials.


El Servicio Sismológico Nacional, va indicar que el terratrèmol es va produir a les 23:44 a 49 km al nord-oest d'Ometepec. El del dia següent, a les 12:25, ha sigut qualificat en 5,5.






Terratrèmol semblant que hi va haver a la costa empordanesa (Catalunya), un sisme de poc més de 3 punts en l'escala de Richter. Va succeir el dilluns 28 de septembre entre Port de la Selva i Llança.


Aqusta petita sacsejada va ser percebuda per les poblacions de Roses, Palau-Sverdera, Port de la Selva i Colera encara que no hi van haver danys materials ni víctimes humanes.


Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, els sismògrafs han anotat un tremolar de 3 graus a l'escala de Richter, cap a les 12 hores i 12, D'altra banda, l'Institut Geográfico Nacional Español diu que el terratrèmol ha estat de 3.3 punts.