divendres, 27 de novembre del 2015

Les emisions de CO2 s'estan reduint

L'augment global de les emissions de CO2 es va reduir després de l'escalada vertiginosa de l'última dècada, segons un informe de l'Agència d'Avaluació Ambiental Holandesa (PBL) per a la Unió Europea. El canvi de rumb imprès per la Xina el 2014, en què les seves emissions "només" van augmentar un 0,9%, és la raó principal de l'alentiment en la pujada de les emissions. 

L'aposta de la Xina pel carbó ha deixat pas al gas i l'impuls a l'energia eòlica i solar, tot i que el país asiàtic segueix sent responsable de gairebé la meitat de les emissions mundials per l'ús de la font d'energia més contaminant. 

Les emissions a la Unió Europea van disminuir, per la seva part, en el 2014 un 5,4%, en gran part a causa de l'alentiment econòmic. La Índia, no obstant això, s'ha convertit en aquest període el principal "contribuent" de l'augment de les emissions, amb un 7,8% que "anul·la" els avenços fets per la UE.

L'agència holandesa, considerada com una dels màxims referents mundials, prediu que el món es mou cap a "un nou període de lent augment de les emissions" tot i que de moment no han tocat sostre ni es preveu una reducció global a curt termini.

Els compromisos de reducció d'emissions davant la cimera de Paris podrien, però, provocar un escalfament global de 2,7 graus al llarg d'aquest segle, per sobre de la "zona de seguretat" de 2 graus estipulada pels científics.



dijous, 26 de novembre del 2015

La Teoria de la Relativitat d'Einstein fa 100 anys

El 25 de novembre de 1915, Albert Einstein va presentar davant l'Acadèmia Prussiana de Ciències, a Berlín, la teoria que acabaria per culminar el seu mite. La Relativitat General era una continuació de l'Especial, la idea que havia presentat deu anys abans quan era funcionari de l'Oficina Suïssa de Patents. En aquell any miraculós de 1905, Einstein va mostrar com el moviment modifica la percepció de l'espai i del temps, però la velocitat de la llum i les lleis de la física sempre són les mateixes independentment de la velocitat a la que es mogui l'observador.

Amb aquests fonaments, el 1907, Einstein va establir la idea més feliç de la seva vida. En un dels seus famosos experiments mentals, es va adonar que una persona en caiguda lliure i algú que sura en l'espai tindrien una sensació similar, com si la gravetat no existís. Més endavant, va observar també que estar dret sobre la Terra, atret per la força de la gravetat del planeta, no seria molt diferent de trobar-se en una nau espacial que accelerés per produir el mateix efecte.


divendres, 20 de novembre del 2015

El secret de les aurores polsants

Després d'analitzar vídeos de les aurores polsants, els investigadors van trobar que el canvi més notable en la seva estructura i forma ocorria quan un nombre reduït d'electrons secundaris es movien al llarg de les línies del camp magnètic que connecten els dos hemisferis terrestres. 
Curiosament, la majoria dels models actuals que simulen la formació d'aquests fenòmens no prenen en consideració el paper dels electrons secundaris, ja que la seva energia és bastant menor que la de les partícules primàries; per això, els experts creien que la seva contribució a les aurores polars fora insignificant. 
Ara, gràcies al treball de Samara i els seus col·laboradors sabem que el seu efecte acumulatiu és probablement més gran del que es pensava.



dijous, 12 de novembre del 2015

Les energies renovables a l'alça

Les energies renovables (principalment la hidroelèctrica, l'eòlica i la solar) han contribuït gairebé a la meitat de la nova energia generada en 2014 i s'han convertit en la segona font mundial d'electricitat, després del carbó, segons l'últim informe de l'Agència internacional de l'Energia (AIE).
Al ritme actual, les renovables superen al carbó (responsable encara el 29% del mix energètic global) a principis del 2030.
L'informe de l'AIE vaticina una caiguda de l'exploració i producció de petroli del 20% al llarg de 2015. Tot i així, l'era del petroli barat (a 50 dòlars el barril) s'estendrà previsiblement fins a finals de la dècada.
L'informe mundial certifica el final del boom energètic a la Xina i destaca la transició duta a terme al país en l'última dècada. Malgrat l'important pes específic del carbó, la Xina ha posat en marxa el major programa d'eficiència energètica del món, ha donat un gran impuls a l'energia solar i ha apostat simultàniament per l'energia nuclear (en un camí contrari al emprès per països com el Japó i Alemanya en l'últim any).


LA TORRE QUE ABSORBEIX LA CONTAMINACIÓ.

El passat 4 de Setembre a Rotterdam es va instal·lar la Smog Free Tower, l'aire als voltants de la torre és un 70% més net que a la resta de la ciutat.

La torre de 7 metres d'altura i 3,5 d'ample neteja uns 30.000 metres cúbics d'aire per hora, capturant amb l'ajut d'ions les partícules contaminants que queden emmagatzemades en el seu interior.

La torre va equipada a la part superior amb un sistema de ventilació radial que aspira l'aire brut i el condueix a una càmera on les partícules reben una carrèga elèctrica positiva i les micropartícules amb càrrega positiva s'adhereixen a un contraelectró després, l'aire net es expulsat.

El procès no produeix ozó, utilitza energia eòlica i en ella es gasta l'electricitat equivalent a un hervidor d'aigua. Un cop a la setmana es recull de ''smog'' ple de carboni atrapat. Amb aquest pols de carboni es fabriquen anells per tal de recolzar el projecte.

A més, pròximament s'implantaran torres similars a altres ciutats del món amb alta tassa de contaminació com Pekín, Bombay, Mèxic D.F, París o Els Àngels.

















Article: http://www.abc.es/ciencia/abci-smog-free-tower-torre-rotterdam-traga-contaminacion-201511041338_noticia.html

El nivell del mar pujarà sis centímetres a la Península fins al 2040

· S'alerta que el canvi climàtic provocarà un augment d'uns dos centímetres al Mediterrani.


Els efectes de l'escalfament global suposen amenaces molt concretes i properes. Si no es posa límits a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, les costes espanyoles patiran els impactes del canvi climàtic amb una duresa especial, el nivell del mar augmentarà a prop de sis centímetres fins al 2040.

El Mediterrani figura entre les regions més exposades a l'escalfament global. Els experts, calculen que, si no es pren mesures, el nivell del mar pot augmentar fins a 59 centímetres durant aquest segle. Això posaria en greu risc els ecosistemes com les poblacions que viuen a les zones costaneres.

Informació complementària: https://aca-web.gencat.cat/aca/documents/ca/publicacions/impactes_sobre_ecosistemes/capitol21_lowress.pdf


La cimera de París a prop d'un acord

La cita de París té davant seu un repte gairebé impossible: aturar l'increment de temperatura global del planeta. 

Aquest objectiu, segons les últimes advertències de l'ONU, no s'aconseguirà amb els compromisos explicats fins ara per 160 dels 195 governs que participaran a la cimera. L'objectiu que es vol assolir és no superar el 2,7 ºC,  i que l'acord sigui jurídicament vinculant i inclogui un sistema de revisió quinquennal dels compromisos adquirits. Uns dels principals emissors mundials, la Xina, ja ha donat el seu aval a la idea que el document que succeirà el protocol de Kyoto sigui revisable.



Més informació sobre aquesta cimera a: http://unfccc.int/meetings/paris_nov_2015/meeting/8926.php

divendres, 6 de novembre del 2015

EXERCICI DE SELECTIVITAT

A continuació, podem veure un interesant exercici de selectivitat de 2006 amb les seves respectives solucions. En aquest exercici s'observa un dels primers temes treballats a segon de batxillerat : els sistemes de relacions causals.
Aquesta contribució ens pot ajudar a preparar-nos per la selectivitat!!


EXERCICI 3B PAAU 2006

[ 2 punts ]
Llegiu els següents paràgrafs extrets i adaptats de l’“Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya” (CADS, 2005) i responeu a les preguntes que segueixen. Un altre dels processos de retroacció més importants del clima és la dependència del contingut màxim de vapor d’aigua de l'atmosfera respecte a la temperatura. Així, a mesura que la temperatura augmenta, la quantitat de vapor d’aigua de l’aire saturat és més gran. En aquest sentit, cal tenir present que el vapor d’aigua és el principal gas amb efecte hivernacle, i, per tant, l’augment del vapor d’aigua a l’atmosfera fa créixer la seva capacitat de captació d’energia terrestre. D’acord amb les relacions que ens proporciona la termodinàmica, un canvi de temperatura d’uns tres graus porta associat un canvi d’un 20% en la pressió de vapor de saturació. No obstant això, s’observa que la humitat relativa de l’atmosfera a les latituds mitjanes i altes (més de 35- 40o) tendeix a romandre constant encara que l’aire experimenti grans variacions estacionals.


1. a) El gràfic adjunt mostra la relació entre temperatura i humitat comentada en el text. A quin tipus d’humitat (relativa o absoluta) es refereix l’eix d’ordenades? En què es distingeixen?

La humitat absoluta és la quantitat total d’aigua en estat de vapor que conté l’aire a una temperatura determinada. La humitat relativa és la proporció d’humitat que conté l’aire respecte al màxim que pot contenir a la mateixa temperatura. Les unitats de mesura són de massa d’aigua per unitat de volum d’aire (g m-3, kg m-3) i adimensionals (percentatge % o tant per u) respectivament.


b) Suposant que no hi ha limitació de disponibilitat d’aigua, en quina estació de l’any la humitat absoluta és major?

La humitat absoluta serà major a l’estiu, ja que a major temperatura, l’aire pot contenir més vapor d’aigua.

2. a) Relacioneu els processos que segueixen mitjançant fletxes amb signes + o – que il·lustrin la relació que s’exposa en el text. Indiqueu de quin tipus de retroacció es tracta (positiva o negativa).

Temperatura          +               Humitat atmosfèrica absoluta

              +                                              +

Efecte hivernacle         +        Captació d’energia terrestre

- Es tracta d’una relació de retroacció positiva

b) Sabent que l’augment de la humitat absoluta incrementa l’efecte hivernacle, on creieu que es notarà més l’augment d’aquest efecte hivernacle, en les zones tropicals (temperatura mitjana superior a 20o C) o en les zones temperades i polars (temperatura mitjana inferior a 20o C) Justifiqueu-ho a partir del gràfic, on s’observa un canvi de pendent d’aproximadament 20o C

- En les zones tropicals: com que el pendent de la corba és més gran a temperatures superiors als 20ºC, la humitat absoluta augmentarà més pel mateix increment de temperatura, i en conseqüència l’efecte hivernacle serà més accentuat 

dijous, 5 de novembre del 2015

El Sol com mai s'ha vist

La NASA ens ofereix l'oportunitat de veure el Sol còmodament des del sofà de casa nostra, com si estiguéssim allà mateix. Tot això a través d'un vídeo de 30 segons, en ultra-alta definició 4K, que ha penjat a la seva pàgina web.
El vídeo està realitzat a partir de les imatges preses pel telescopi espacial «Solar Dynamics Observatory (SDO)» que, segons el lloc en línia de la NASA, fa fotografies des fins a una desena de longituds d'ona diferents, cadascuna de les quals ajuda a ressaltar les diferents temperatures del material solar.


INCENDIS A INDONESIA

El president d'Indonèsia demana ajuda a les autoritats del Japó, Malàisia, Singapur i Rússia per poder combatre als incendis que amenacen el país.

Agricultors i propietaris de terres de les Illes Borneo i Sumatra recorren al foc per preparar els terrenys per la sembra i per guanyar espai a la jungla. Però, el gran núvol de fum provocat pels incendis afecta de manera directa als països més pròxims.

De moment, Singapur i Rússia acudiran a les peticions d'ajuda que ha demanat Indonèsia. Singapur aportarà
tres aeronaus a més de prestar personal qualificat per combatre el foc des de terra. Japó i Malàisia no han donat resposta a la petició d'ajuda.

Les autoritats del país han arrestat a set directius i investiguen a una vintena d'empreses presumpatment vinculades als incendis.

Article: http://noticias-ambientales-internacionales.blogspot.com.es/2015/10/indonesia-pide-ayuda-para-combatir

.