El llac Urmia (Iran) era fins fa uns anys una atracció turística. Avui, el llac s'ha convertit en una enorme salina, en la qual no hi ha peixos, perquè mai n'hi va haver, ni gairebé aus. Ni turistes.
Els experts asseguren que en l'actualitat només conté el 5% de l'aigua que tenia fa vint anys. L'evaporació del llac l'ha transformat en un descomunal salobrar de 5.200 km2, amb una profunditat màxima de 16 metres en els trams més profunds. Les causes que expliquen aquest desastre ecològic són les de sempre. Polítiques mediambientals agressives, escalfament global, malbaratament d'aigua i una sequera prolongada per la manca de pluges.
La seva sequera està provocant tempestes de sal que sembren la terra de partícules tòxiques que destrueixen els conreus, empenyent als camperols a emigrar a la recerca noves de terres fèrtils. La contaminació salina de l'aire, a més, té efectes nocius per a la salut de la població. Activistes mediambientals i experts fa temps que denuncien la detecció d'un major nombre de malalts de càncer, patologies respiratòries, de la vista i augment de la pressió arterial entre els habitants a causa dels elevats nivells de sal en l'organisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada